söndag 24 januari 2010

Årets semlor

Igår gjorde jag det. Bakade semlor alltså. Normalt brukar jag köpa semmelbullar som jag fyller själv, för dom hembakta jag smakat ofta är så kompakta och det gillar jag inte. Via Twitter har jag lärt känna ett för mej nytt mjöl, Manitoba Cream. Mjölet ska göra brödet saftigare och luftigare. Med ett recept från boken "Konditorns bästa" av Signe Maria Bengtsson, så kan det väl inte misslyckas tänkte jag.
Resultatet blev riktigt bra enligt mej, lite luftigare hade det säkert blivit om jag använt mer än 50% Manitoba och låter bullarna jäsa längre. Får testa det nästa gång.




Här är receptet på semlorna.

14 1/3 dl vetemjöl
40 g jäst
1 1/2 dl strösocker +
1 dl strösocker
5 dl gammeldags mjölk
2 ägg
150 g smör
1/2 msk mald kardemumma
20 g mald sötmandel
5 malda bittermandlar
1 ägg till pensling

Sikta mjölet. Rör ut jästen med 1 1/2 dl strösocker och den ljumma mjölken. Vispa ett av äggen och rör ner i jästen. Tillsätt hälften av mjölet. Arbeta degen smidig och låt den jäsa till dubbel storlek.
Rör smöret vitt och pösigt tillsammans med 1 dl socker. Arbeta in resten av mjölet med smörblandningen och ägget i den jästa degen. Tillsätt kardemumman och mandeln.
Dela degen degen i 24 delar och forma till runda bullar. Låt bullarna jäsa övertäckta på väl smorda plåtar.
Pensla med uppvispat ägg strax innan gräddningen. Grädda semlorna i 250 grader i 10-15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar